Evi olan vatandaşların mağduriyet yaşadıkları alanlardan bir tanesi de kentsel dönüşüm projeleri olabiliyor. Kentsel dönüşüme başlayan ancak bitiremeyen firmalar vatandaşların mağdur olmalarına hatta evlerini kaybetmelerine neden olabiliyorlar.

Türkiye’nin emlak sektörü alanında ki en önemli sorunlarının başında kentsel dönüşüm çalışmaları geliyor. Türkiye’nin deprem riski olan çok sayıda şehrinin olması ve bu bölgelerde bulunan binaların oldukça eski olması kentsel dönüşüm projelerinin daha hızlı yürümesini sağlıyor. Ancak kentsel dönüşüm alanında hareket ederken evi olan vatandaşların dikkat etmeleri gereken çok önemleri hususlar bulunuyor. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM MAĞDURU OLMAYIN

Türkiye geneli 81 şehirde ortalama bir rakam olarak 6 milyon 700 bin yapı yenilenmeyi bekleniyor. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yeniden değerlendirilmesi beklenen bu yapılarda oturanlara, bu yapılarda evi olanların ise mağdur olmamaları adında çok dikkatli olmaları gereken noktalar bulunuyor. Hürriyet’ten Gülistan Alagöz haberinde; kentsel dönüşümde yaşanan mağduriyetlere dair Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz açıklamalarda bulundu. 

Kentsel dönüşüm projelerine başlayan ancak sonu gelmeyen inşaat sürecinde vatandaşların mağdur olduğunu hatta bazı inşaat firmalarının projeyi yarım bırakması nedeniyle parasını ödeyerek ev almış olan vatandaşların tapusunu kaybetme riski oluştuğu vurgusu yapıldı. Vatandaşların kentsel dönüşüm projelerine girmeden önce yapmaları gerekenler hakkında bilgi veren Ali Kiraz şu bilgileri verdi. 

221.jpg

Teminat Talep Edin

Firma inşaatı yarım bırakır ya da verilen sürede yüzde 90 seviyesinde tamamlamazsa arsa sahipleri sözleşmeyi feshedebilir. Bu durumda müteahhit hem kendi payına düşen evleri kaybeder hem de 3. kişilere satışlar iptal olur. Bundan sonraki aşama ise hukuki süreç olur. Bu durumda ise müteahhitle yapılan anlaşmada teminat etmelisiniz. Bu talep ev sahiplerinin sonradan mağduriyet yaşamamak adına yasal hakları. 

Teminat Talep Edildiğinde Müteahhitler Şu Teminatlardan Birini Sunmak Zorunda

“Bina tamamlama sigortası, Hak ediş bedelinin bankada olduğuna dair belge, Teminat mektubu (satın aldığı daire bedeli kadar), Bakanlığın kabul edebileceği bir teminat (müteahhit tarafından sunulacak)”

DİĞER TEDBİR ÖNLEMLERİ

Ali Kiraz vatandaşların bunun dışında yapması gereken işlemlere dair konuşmasında şu bilgileri verdi. İkinci adım imar durumuna bakın. Ev alacak olan vatandaşlar belediye tarafından tutulan bir tutanak bir ceza veya bir yıkım kararı olup olmadığının incelemeliler. Bunun dışında vatandaşların tapu kaydının incelenmesi gerekiyor. Gayrimenkul alım satım sözleşmesinin noterde yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bunlar da İlginizi Çekebilir!

TOKİ’den vadeli konut ve iş yeri satışı kampanyası

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, 32 ilde konut, 28 ilde ise iş yeri satışı yapacak. Konutlar ve iş yerleri…

Detaya Git >>

Kira sorununu kökten bitirecek ‘Yeni Konut Modeli’ projesi tanıtıldı!

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) tarafından geçtiğimiz aylarda konut sorununu çözmek üzere sunulan projenin detayları belli olmaya başladı. GYODER…

Detaya Git >>

TOKİ’den yüzde 25 indirim kampanyası

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki “TOKİ’den konut ve iş yeri alan vatandaşlarımız, kalan borçlarını peşin…

Detaya Git >>
You have already added 0 property

Login

Register